Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώνεται μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώνεται μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

 

Προχωρούν οι επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης

 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στις ενέργειες που έχει προβεί ο Δήμος Ναυπακτίας σχετικά με το σοβαρό θέμα της εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και την ένταξη του Δήμου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).

Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε πρόσφατα τέλος στις διαδοχικές παρατάσεις των ΓΠΣ στους δήμους, ωστόσο ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη φροντίσει εγκαίρως να ενταχθεί στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο σύνολό του.

Πιο αναλυτικά, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που αφορούσε αποκλειστικά την πόλη της Ναυπάκτου έως το Ξηροπήγαδο και τη Δάφνη και το οποίο είχε ξεκινήσει να εκπονείται πριν από 20 χρόνια από μελετητικό γραφείο έφτασε έως την Β1 φάση, την οποία και ολοκλήρωσε όπως προβλεπόταν. Όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε πρόσκληση για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο Δήμος Ναυπακτίας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε αίτημα, το οποίο και εγκρίθηκε.

Εν συνεχεία, το Υπουργείο δημοπράτησε το έργο ύψους 1,5 εκ ευρώ περίπου για λογαριασμό του Δήμου Ναυπακτίας και έχοντας ήδη αυτή τη στιγμή προκύψει ανάδοχος, εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Αυτό που επίσης θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ο Δήμος δεν θα επιβαρύνεται πλέον οικονομικά.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τα σημαντικά οφέλη είναι τα εξής:

  • Τα ΤΠΣ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο και όχι από τον Δήμο, όπως συνέβαινε για το ΓΠΣ έως σήμερα
  • Τα ΤΠΣ αφορούν συνολικά τον Δήμο Ναυπακτίας, δηλαδή όλες τις Δημοτικές Ενότητες, και όχι μόνο την Ναύπακτο
  • Με τα ΤΠΣ θα υπάρξει και οριοθέτηση των ρεμάτων, κάτι που δεν θα συνέβαινε με το ΓΠΣ
  • Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, γεγονός που σημαίνει ότι τα ΤΠΣ θα είναι απρόσβλητα, δεδομένου ότι θα έχουν και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Το ήδη υπάρχον υλικό του ΓΠΣ, αλλά και του ΣΧΟΟΑΠ θα αξιοποιηθεί στην εκπόνηση των ΤΠΣ
  • Με δεδομένο ότι στο εξής ο Δήμος δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά, η δημοτική αρχή εξοικονόμησε πόρους και έχει ήδη αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης του 2005 (ανατολικά και δυτικά της πόλης της Ναυπάκτου).

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που προχώρησε άμεσα και με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» για το σύνολο των Δημοτικών του Ενοτήτων, καθώς η δημοτική αρχή έχει αναγνωρίσει ότι τα θέματα αυτής της κατηγορίας, όπως και οι επεκτάσεις των σχεδίων, θέλουν επισταμένη εργασία και φυσικά επιμονή προκειμένου να γίνουν σημαντικά βήματα μπροστά.