Συνέντευξη του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα στο otapost.gr

Συνέντευξη του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα στο otapost.gr

 

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Γκίζας, παρουσιάζει τα σχέδια και τους στρατηγικούς στόχους του Δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής, με έμφαση στον τουρισμό, τις υποδομές και την περιβαλλοντική προστασία.

 

1.Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του δήμου έως το 2028;

Κατά την πρώτη θητεία μας παράξαμε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς μεταβάλλοντας ριζικά την εικόνα που είχε η Ναυπακτία πριν από λίγα χρόνια. Επενδύσαμε πρωτίστως στην εξωστρέφεια, σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, στην επίλυση των ζητημάτων καθημερινότητας, με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα απτά και μετρήσιμα.

Σε αυτή τη δεύτερη θητεία μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με μοναδικό κριτήριο το καλό του τόπου μας, υπηρετώντας πρωτίστως τον δημότη, τον συνάνθρωπο και ιδίως αυτόν που έχει ανάγκη. Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούμε είναι να ενισχύσουμε στην πράξη το τοπικό κοινωνικό κράτος. Κανένα έργο άλλωστε, καμία πολιτική, δεν έχουν από μόνα τους αξία, αν δεν υπηρετούν πρωτίστως τον άνθρωπο.

 

2.Υπάρχουν σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή σας και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα του δήμου;

Η Ναυπακτία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στον πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, στο φυσικό κάλλος που διαθέτουμε, στην τοπική γαστρονομία, στις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος στον τόπο μας, όπως οι εναλλακτικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού, το kite surf, το rafting, το canoe kayak, το rappel, η ιππασία και πολλές ακόμη. Οφείλεται επίσης, στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που προσφέρουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης. Οι τιμές μας δε, είναι εξαιρετικά καλές, γεγονός που μας έχει κατατάξει στη συνείδηση των επισκεπτών μας ως value for money προορισμό.

Επιπλέον, έχοντας ένας επισκέπτης ως βάση του την Ναύπακτο, εκτός από τα υπέροχα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, μπορεί να επισκεφθεί σε λιγότερο από μία ώρα προορισμούς όπως το Μεσολόγγι, το Γαλαξείδι, το Θέρμο ή η Λίμνη Τριχωνίδα.

Έχοντας αντιληφθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, επενδύουμε σε αυτά με καμπάνιες προβολής και με τη συστηματική εξωστρέφεια που επιδεικνύουμε μέσω στοχευμένων παρουσιάσεων και επαφών.

Παράλληλα, έχοντας μία εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται στην Ναύπακτο κομβικής σημασίας έργα και παρεμβάσεις ύψους 5 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω την αναστήλωση και ανάδειξη του Ενετικού Λιμανιού που ολοκληρώνεται προσεχώς, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αλλά και το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και φυσικά τη λειτουργία του πρώτου Μουσείου στην πόλη μας και πρώτου Βυζαντινού Μουσείου στην Αιτωλοακαρνανία, που αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την Ναύπακτο και την Δυτική Ελλάδα ευρύτερα. Πρόσφατα δε, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος. Επίσης, με ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τη συνδρομή του Δήμου Ναυπακτίας ένα ακόμη τμήμα των σπουδαίων οχυρώσεων του Κάστρου, η Ντάπια Παλαιογιάννη αποκαλύφθηκε στην ολότητά της. Ενώ, στο Κάστρο Αντιρρίου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις ώστε να καταστεί καθολικά προσβάσιμο.

Επιπλέον, ως Δήμος στρέφουμε το βλέμμα μας στη θάλασσα και επενδύουμε σε θαλάσσιες υποδομές που ενισχύουν τον τουριστικό και αναπτυξιακό μας προσανατολισμό. Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Βαριάς και βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης των μελετών για τη χωροθετημένη Μαρίνα στην παραλία του Γριμπόβου και για την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση των λιμενικών μας υποδομών στο Αντίρριο, την Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι.

Υπάρχει λοιπόν, μία συνολική και συλλογική προσπάθεια, γεγονός που μας ικανοποιεί όλους και μας καθιστά ακόμη πιο αισιόδοξους για τη συνέχεια.

 

3.Υπάρχουν σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή σας;

Έχουμε το προνόμιο να είμαστε από τους πρωτοπόρους δήμους της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης, έχοντας αναπτύξει ροές και κανάλια συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών που αφορούν στους μπλε κάδους, την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών αλλά και ρούχων, με τα ποσοστά των ανακυκλούμενων υλικών να είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αυτό αποτελεί δείγμα της σωστής δουλειάς που έχει γίνει έως σήμερα στην περιοχή μας στον τομέα αυτό και φυσικά στο έργο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας.

Χρέος μας είναι να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής κουλτούρας, αλλά και πρακτικά, ενσωματώνοντας επιπλέον παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας, και μειώνοντας βήμα-βήμα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν το «Πράσινο Σημείο» μαζί με το «Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή», όπου θα συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά, όπως ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, βρώσιμα έλαια, ογκώδη αντικείμενα, πράσινα/κλαδέματα, μπάζα, που δεν μπορούν να κατευθυνθούν στους κάδους απορριμμάτων, ενώ παράλληλα στο Κέντρο στην εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης, αλλά και της διαλογής των υλικών στην πηγή.

Το σημαντικότερο όμως έργο, του οποίου πρόσφατα υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής του, είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει ποτέ κατασκευαστεί στον Δήμο Ναυπακτίας. Πρόκειται για μία σύγχρονη Μονάδα που θα αυξήσει τις ποσότητες που ανακυκλώνονται, θα παράγει δευτερογενές καύσιμο και θα συμβάλει στη μείωση της ταφής αποβλήτων της περιοχής στο 10%. Με αυτόν τον τρόπο, δίδεται οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τόσο στον δικό μας Δήμο όσο και στους γεινονικούς μας, τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Δήμο Θέρμου και τον Δήμο Δωρίδος. Η νέα Μονάδα θα δέχεται τα εξής τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων: σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα. Η δυναμικότητά της είναι περίπου 17.000 tn/έτος, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται, επίσης, Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικών αποβλήτων 6.300 tn/έτος και προβλέπεται η λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Όλα όσα σας ανέφερα, αλλά και πολλές ακόμη παρεμβάσεις μας, υπογραμμίζουν τη σταθερή μας προσήλωση στη δημιουργία υποδομών που θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

4.Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πολιτισμού και αθλητισμού για τους νέους;

Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου, με χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκ. ευρώ από το διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V A GREECE-ITALY 2014-2020.

Κατασκευάστηκαν πρότυπες παιδικές χαρές και αθλητικοί χώροι, όπως γήπεδα beach volley, αλλά και μία πίστα bmx/skate, που είναι μοναδική στο είδος της για τα δεδομένα της χώρας μας και είμαστε ευτυχείς που έχει ήδη αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του BMX και του Skate, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Μέσω του Προγράμματος CLLD/LEADER, διαμορφώσαμε σε συνεργασία με την Αιτωλική Αναπτυξιακή το Αναρριχητικό Πεδίο της Βαράσοβας, το οποίο με 917 μέτρα υψομετρική και έχοντας ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το συμπαγές του βράχου και τις πολλαπλές επιλογές διαδρομών αναρρίχησης, αποτελεί ένα από τα κορυφαία πεδία της χώρας.

Ανταποκρινόμενοι στη στόχευσή μας για την ισόρροπη ανάπτυξη των Κοινοτήτων μας, αλλά και στην ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, εντάξαμε στην κατασκευή της πλατείας στον νέο οικισμό του Γαλατά της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας την ανάπτυξη υπαίθριου θεάτρου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ναυπακτίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουμε συνάψει Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης για την Ανάδειξη του Δημοτικού Γεωτεμαχίου «κτήμα Κοζώνη» στην ανατολική τάφρο των οχυρώσεων της πόλης της Ναυπάκτου» που προβλέπει την ανάπτυξη πολιτιστικού πάρκου με υπαίθριο θέατρο, το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της Ναυπάκτου. Έχουμε επίσης επικαιροποιήσει το ενδιαφέρον μας στην ΕΤΑΔ για συγκεκριμένο ακίνητο στο οποίο επιθυμούμε να αναπτύξουμε ένα θεματικό πάρκο τουρισμού και αναψυχής με χώρους πρασίνου, περιπάτου, εξυπηρέτησης σκαφών, που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία αθλητικών χώρων και πάρκου ψυχαγωγίας, πολιτιστικού κέντρου με Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Συνεδριακό Κέντρο, Θέατρο και Ξενώνες μικρού όγκου, το οποίο συνδέεται με τη χωροθετημένη Μαρίνα στην παραλία του Γριμπόβου.

 

5.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας, αυτή τη στιγμή; Έχετε προγραμματίσει κάποιες πρωτοβουλίες/δράσεις για την επίλυση τους;

Αναμφισβήτητα, στις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Δήμος είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και η ενίσχυση της ασφάλειας πεζών και ΑμεΑ στην πόλη της Ναυπάκτου. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η εγκατάσταση έξυπνων διαβάσεων σε 44 σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας εντός της πόλης. Παράλληλα, έχουμε ήδη δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως την εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικά σημεία. Επανασυστήσαμε τη Δημοτική Αστυνομία και την επανδρώνουμε με 12 στελέχη, προκειμένου να έχουμε, μεταξύ άλλων, την πλήρη επιτήρηση των σημείων στάθμευσης, του διπλοπαρκαρίσματος αλλά και του παρκαρίσματος σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης των δυτικών συνοικιών της Ναυπάκτου, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μονοδρομήσεις, αλλά και να δεσμεύσουμε προς χρήση περισσότερους χώρους στάθμευσης κυρίως εντός του ιστορικού κέντρου. Είμαι αισιόδοξος ότι, με τη θετική προαίρεση και τη συμβολή όλων μας, το σύνολο των παρεμβάσεων θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

 

πηγή: otapost.gr